Zoek
Sluit dit zoekvak.
Uitstekend
4.9
Gebaseerd op 71
js_loader
Uitstekend
gebaseerd op 57

Hoe kun je eetbuien voorkomen?

Eetbuien, je kent ze wel. Je voelt je verdrietig, alleen of verveeld en je weet binnen no-time wat voor lekkers je allemaal in de kast hebt liggen, wat je vervolgens zonder dat je er erg in hebt, in een hoog tempo opeet. Veel mensen worstelen hiermee. Hieronder vind je 8 tips hoe je eetbuien kunt voorkomen. 

 

Tip 1. Bewustwording

Eetbuien kunnen een psychische, fysieke oorzaak hebben of het kan voortkomen uit bepaalde gewoonten. Zo kun je een eetbui krijgen door bepaalde emoties(psychisch), of doordat je te lang te weinig hebt gegeten(fysiek). Of omdat je op bepaalde momenten altijd chocola, chips of juist koekjes pakt(gewoonte). Bijvoorbeeld als je tv kijkt, koffie drinkt, als het journaal begint, etc. Je wordt dan op een bepaalde manier getriggerd waardoor je gaat eten. 

Als je zo’n eetbui hebt, is het vrij lastig om op dat moment bewust te worden van de oorzaak. Maar misschien kun je op een ander moment hier wel antwoord op geven? “Op welk moment krijg je zo’n eetbui en waar komt dat gedrag vandaan?” En “hoe zou je dit een volgende keer anders aan kunnen pakken?”. 

Tip 2. Eet voldoende als je eetbuien wilt voorkomen

Veel mensen eten te weinig. Zo eten ze vaak overdag te weinig en krijgen ze eind van de middag en s’avonds na het eten zin in zoete of vette snacks. Je lichaam geeft op dat moment een signaal af dat het energie nodig heeft, en wel snel! Je ervaart op zo’n moment een hongergevoel. Daarnaast ben je misschien wat chagrijnig en voel je je flauwtjes en moe. Op zo’n moment heb je hoogstwaarschijnlijk geen zin in verantwoorde hapjes als rauwkost, een gekookt eitje of een salade. Nee, je hebt dan juist behoefte aan snelle suikers! Zoals een mars, koekjes, dropjes of chocola of juist een vette snack. 

Na het eten van dat soort snacks, gaat je bloedsuiker schommelen. Je krijgt een snelle piek, maar je bloedsuiker zal ook snel weer zakken. Het kost je lichaam veel energie om deze schommelingen te stabiliseren. Die bloedsuikerschommelingen veroorzaken vermoeidheidsklachten, ze bevorderen de zoete trek, maar ook gewichtstoename. Wat kun je doen om de eetbuien en bloedsuikerschommelingen te voorkomen? Je kunt dit voorkomen door voldoende, gezond en gevarieerd te eten. En eet dus zo min mogelijk lege calorieën. Kies gezonde maaltijden en tussendoortjes, zodat je verzadigd bent en voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. 

Tip 3. Leg jezelf geen verbod op

Wees niet te streng voor jezelf als je eetbuien wilt voorkomen. Spreek dan ook niet met jezelf af om nooit meer te gaan snoepen. Dat is niet haalbaar. Perfectie bestaat niet. Je kunt niet dag in dag uit 100% gezond eten. Af en toe iets lekkers moet kunnen, anders is het niet vol te houden, zeker niet op lange termijn. 

Zelf sta ik achter de 80/20 regel: 80% gezonde voeding en 20% minder gezonde voeding. Zin in chocola? Eet dan een stukje pure chocola en geniet er dan ook van. Wil je een keer chips? Eet het dan vanuit een schaaltje en kies dan de naturel variant omdat hierin geen suiker zit. Zo zijn er vele manieren om iets ongezonds iets minder ongezond te maken. Door jezelf geen dingen te verbieden, wordt de verleiding minder groot en is het goed vol te houden. Meer tips staan in het YourHealth voedingsadvies.

Tip 4. Drink veel water en thee

Merk je dat je trek begint te krijgen? Zet dan eerst een pot thee en drink hier 1 à 2 grote warme mokken van. Door het drinken van de warme thee word je vaak al rustiger en wordt de drang minder, waardoor je misschien wel geen zin meer hebt in de zoetigheid. Ook vult de thee je maag waardoor je minder zin hebt om te gaan snacken. 

Voel je een eetbui opkomen? Stel jezelf op dat  moment de vraag “heb ik buihonger of hoofdhonger?” Of misschien heb je dorst? Wist je dat je lichaam een hongergevoel af kan geven, als teken van dorst? Voldoende drinken kan overigens ook helpen als je wilt afvallen. Meer weten? Lees hier.

 

Tip 5. Zoek afleiding als je eetbuien wilt voorkomen

Vaak wil je snaaien uit verveling en gewoonte of omdat je last hebt van negatieve gevoelens. Die bewustwording hiervan is de eerste stap. Maar ook hoe je het de volgende anders gaat doen. ‘Wat ga ik de volgende keer doen, zodra ik een eetbui voel opkomen?’ Afleiding helpt. Ga iets doen waar je energie van krijgt. Zoals bijvoorbeeld een wandeling maken, ga sporten, maak het fotoalbum af, duik je bed in met een goed boek (zodat je bij die kast vandaan bent), etc. Maak een plan van aanpak. Succesvolle mensen besteden 5% van hun focus op het probleem en 95% op de oplossing. Ik vind dat persoonlijk, zeker in deze situatie, een sterke quote. Je weet inmiddels wat niet werkt, dus hanteer andere acties. Alles draait om gezonde keuzes maken.

Tip 6. Inplannen en voorbereiding van je maaltijden

Het inplannen en voorbereiden van je maaltijden kan je houvast en rust bieden om eetbuien te voorkomen. Op die manier grijp je niet mis en “overkomt” het je minder snel waardoor je minder snel zult gaan snacken. De kans is op die manier veel kleiner dat je toegeeft aan de verleidelijke eetbuien die altijd op de loer liggen. 

Sla s’avonds je agenda open om te zien hoe de volgende dag eruit ziet en kijk wat je die dag kunt eten of mee kunt nemen naar bijvoorbeeld je werk. Bereid het voor, zodat je het s’ochtends alleen nog maar in je tas hoeft te doen. Tegenwoordig heb je zoveel bakjes, kommetjes, bestek etc. dat je makkelijk mee kunt nemen! 

Ken je de sapjes als van sap.je? Ideaal als je op zoek bent naar een makkelijk en gezond tussendoortje. In één sapje zit namelijk 400 gram biologische groenten. Ieder sapje bestaat uit 85% groenten en 15% specerijen en fruit. Dus er wordt geen water, geen suiker en geen conserveringsmiddelen aan toegevoegd. Daarnaast zijn ze bereid met een slowjuicer en worden bevroren bij je aan huis geleverd. Makkelijk toch?! Een aanrader dus.

Tip 7. Wil je eetbuien voorkomen? Haal dan gezonde boodschappen in huis!

Het begint bij de boodschappen. Als je zoetigheid in huis haalt, gaat het op. Dus, haal het niet in huis! Het klinkt heel simpel, en dat is het eigenlijk ook.

Tip 8. Beweeg!

Merk je dat je neigt naar snoepen? Stap dan naar buiten en maak een wandeling. Bel een vriendin of ga alleen, wat je prettig vindt. Haal een frisse neus. Je zult zien dat je je gedachten dan kunt verzetten. Alles wat je energie geeft, groeit. Verander je focus. Door te wandelen komt er serotonine vrij in je hersenen en kom je in een positievere flow. Probeer bewust te wandelen. Dus kijk om je heen, wat zie en voel je allemaal? Wees je bewust van je omgeving, de wind, zon, de regen etc. Door afleiding te zoeken kun je eetbuien voorkomen.

Bewegen geeft ook vaak voldoening. En als je dan voldaan thuiskomt, wees dan ook trots op jezelf. Juist door te kijken naar de dingen die goed gaan, i.p.v. minder goed, geeft je dat positieve energie, hoop en vertrouwen. Bijna alles is mindset. Doordat je positieve ervaringen gaat opbouwen, communiceer je positief met jezelf, geeft het je nieuwe, sterke overtuiginging, vertrouwen en kracht. Echt, kom uit je (on)comfort(abele) zone en doorbreek het patroon!

Wil je graag gaan sporten, maar kun je hierbij professionele begeleiding en een stok achter de deur gebruiken? YourHealth verzorgt personal training op gewenste locatie, door bijna heel Nederland. Meer weten? Neem contact met ons op voor meer informatie of maak een afspraak voor een gratis intakegesprek met één van onze trainers.

Wacht ...

Er is meer van dit

De perfecte squat

De perfecte squat Squatten, ofwel hurken in lekker ouderwets Nederlands. De Aziaten hurken de hele dag door, en de Fransen beperken zich alleen nog tot

Lees verder »