Search
Close this search box.
Uitstekend
4.9
Gebaseerd op 70
js_loader
Uitstekend
gebaseerd op 57

Aankomen na een dieet

“Waarom kom ik na een dieet altijd weer aan?” Dit is een vraag die we vaak horen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de kilo’s er juist bij mensen die net zijn afgevallen, net zo snel er weer aanvliegen. 

Dieet

Diëten zijn gebaseerd op minder calorieën of vetarmer eten. De meeste mensen die minder vet of minder calorieën eten, verliezen gewicht. Dat klinkt positief, alleen verlies je vaak ook spiermassa en het gewenste gewicht blijkt in de meeste gevallen van tijdelijke aard te zijn. Wist je dat meer dan 80% binnen een half jaar tot een jaar terug op zijn gewicht (of erboven) is? Dat hebben verschillende onderzoeken aangetoond die mensen gevolgd hebben die aan het lijnen waren. Je lichaam reageert namelijk op jouw honger-activiteit. 

Te weinig eten veroorzaakt dus uiteindelijk het welbekende jojo-effect. Door strenge diëten vertraag je je stofwisseling en vetverbranding en daarnaast verstoor je hiermee jouw hormoonbalans. Je lichaam wilt na zo’n negatieve energiebalans de vetreserves weer aanvullen, waardoor je dus weer zwaarder zult worden.

Aankomen na een dieet, wat doe je ertegen?

Wat is er nodig om op langere termijn je gewicht op peil te houden? Diëtist Samantha Heller zei hierover het volgende; “Het menselijk lichaam blijft het liefst op één gewicht. Daarom is afvallen en een lager gewicht vasthouden zo moeilijk. Als je op dieet bent en erg hongerig, denkt het lichaam dat er te weinig voedsel beschikbaar is en zal je aansporen om méér te eten.” Wat kan dit volgens haar tegengaan? “Gewicht verliezen in een geleidelijk tempo. En dat kan alleen door gezonde keuzes te maken.”

Afvallen zonder een dieet (zonder honger) is dus veel gezonder. Dit is dan ook de reden dat wij onze klanten geen dieet adviseren. Onze klanten krijgen handvatten om hun voedingspatroon aan te passen op een gezonde en haalbare manier. Het gaat erom dat je bewust leert kiezen. Dat je een gezonde fundering neerzet van een gezond voedingspatroon en dat je daarnaast heus af en toe kunt blijven genieten van iets lekkers. Maar dan wel met mate. Zo zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen om gezond af te vallen. 

 

1. Wil je niet aankomen na een dieet? Eet gezond!

“Tja, gezond eten, wat houdt dat dan in?” hoor ik je denken. Even in een notendop; 

  • Eet zo min mogelijk tot geen suiker, transvetten en geoxideerde vetten.
  • Ga voor voeding die zo onbewerkt mogelijk is (geen pakjes, zakjes, kant- en klare maaltijden, etc.). 
  • Eet voldoende, gezond en gevarieerd, zodat je lichaam voldoende en verschillende voedingsstoffen binnen krijgt.
  • Koolhydraten heeft je lichaam nodig, maar dan we de langzame. Net als voldoende eiwitten.
  • Eet voldoende groente en fruit.
  • Drink daarnaast voldoende water en zo min mogelijk tot geen frisdrank, alcohol, energiedrankjes en kant en klare sappen.


Het begint bij de boodschappen; ‘haal je snacks in huis, dan gaat het op’. Maak het jezelf dus vooral niet moeilijk door je kasten vol te leggen met allerlei ongezond lekkernij. Dat is de kat op het spek binden. Wil je wat lekkers voor de kinderen of voor bezoek? Haal dan iets wat je niet (of anders minder) lekker vindt. En leg het ergens waar je niet zo snel bij kunt. Zet gezonde tussendoortjes in het zicht. Denk aan fruit of een potje met ongebrande, ongezouten noten. En zorg ervoor dat je voldoende gezonde maaltijden en tussendoortjes op voorraad hebt. Ga verder voorbereid op pad als je naar je werk gaat. Zo staan er vele adviezen in het voedingsadvies dat onze klanten van ons krijgen. Heb je last van eetbuien? Lees hier 8 tips!

2. Slaap voldoende

Slaap is belangrijk voor je mentale en fysieke gezondheid. Wanneer je voldoende uitgerust bent, komt dat je humeur te goede. Net als je beheersing en concentratie, maar ook je gewicht! Slaap houdt namelijk je hormonen in balans. En dan hebben we het hier over de hormonen ghreline (hongerhormoon) en leptine (het hormoon dat je verzadiging regelt). Slaap je te weinig? Dan neemt je ghrelinegehalte en dus je hongergevoel toe, terwijl je leptinegehalte juist afneemt. Daardoor raakt je verzadigingsgevoel in de war.

3. Focus

Blijf altijd focus houden op je doel. Bedenk niet waarom je het niet voldoudt, maar juist waarom je het wél zo graag wilt. Hang desnoods het kledingstuk dat je graag weer aan wilt aan de kast in je slaapkamer, zodat je deze iedere dag ziet. Alles wat je energie geeft, groeit. Stel jezelf dus de juiste vragen. Heb je een verhaal of ga je voor resultaat? En loopt het even anders dan je je had voorgenomen? Pak de draad dan weer op, die keuze heb je altijd! ‘Vallen is niet erg, blijven liggen wel’.

4. Wil je niet aankomen na een dieet? Eet gezond en beweeg!

Voldoende beweging kan bijdragen aan het stabiliseren van je gewicht. Een mooi doel zou zijn dat je zo’n 200 tot 300 minuten per week beweegt. Vind je dat lastig en heb je behoefte aan professionele sportbegeleiding omdat je niet goed weet welke oefeningen passen bij jouw doelstelling en lichaam? En heb je behoefte aan die stok achter de deur? YourHealth verzorgt sinds 2007 personal training aan huis of buiten, door bijna heel Nederland. Ons team staat voor je klaar om je te helpen bij het behalen van jouw persoonlijke doelen. Lees meer over onze werkwijze of neem contact met ons op voor meer informatie of voor het maken van een vrijblijvend intakegesprek met de trainer.

Personal training voor vrouwen door vrouwen

Wil je graag door een vrouwelijke personal trainer getraind worden? LET’S DO IT Personal training is het zusje van YourHealth. Zij specialiseren zich in Personal training op gewenste locatie, speciaal voor vrouwen door vrouwen. Dus mocht je de voorkeur hebben om door een vrouwelijke personal trainer getraind te willen worden? Dat kan bij ons. Geef dit dan ook gerust bij ons aan.

Wacht ...

Er is meer van dit

Massages en krachttraining

Zo’n 2700 jaar voor Christus gebruikten de Chinezen het al om yin en yang in balans te houden, en in Thailand zijn ze nog altijd goedkoper dan een Big Mac menu: massages. Alleen al bij het horen van het woord raken we in extase. Een weldaad voor lichaam en geest, zo ook in de wereld van krachttraining. Maar hoe zit dat nou precies

Lees verder »