Zoek
Sluit dit zoekvak.
Uitstekend
4.9
Gebaseerd op 70
js_loader
Uitstekend
gebaseerd op 57

9 Tips om minder te snoepen

Elke Nederlander eet per jaar gemiddeld zo’n 35 kilo suiker. Met suiker maken we ons lichaam niet blij. Suiker is een dikmaker en suiker zorgt ervoor dat onze suikerspiegel flink piekt en daalt. Ons lichaam moet deze bloedsuikerschommelingen steeds opnieuw stabiliseren, wat erg veel energie kost. Het eten van suiker veroorzaakt dan ook vermoeidheidsklachten, het versterkt de zoete trek, zorgt voor gewichtstoename en het veroorzaakt allerlei gezondheidsproblemen. 

Minder suiker eten dus. Dat lijkt makkelijk, maar dat is helaas niet het geval. Minderen met suiker is lastig omdat suiker (bijna) overal in zit en verslavend werkt. Het is voor velen dan ook vaak best lastig om minder te snoepen. Je lichaam raakt gewend aan al die suikers. Hopelijk helpen deze 9 tips je verder om minder te snoepen!

Tip 1 : Eet voldoende

Zorg dat je gezond, gevarieerd én voldoende eet. Eet voldoende (alle kleuren) groente en fruit, eet gezonde tussendoortjes en zorg dat je voldoende vezels binnen krijgt. Zo blijf je langer verzadigd.

Tip 2 : Inplannen en voorbereiden

Start met ‘Meal preppen’. Plan je maaltijden in en bereid deze goed voor. Zo grijp je niet snel mis en helpt het je om minder te gaan snoepen. Op die manier krijg je meer gezonde voeding binnen in plaats van snelle snacks.

Tip 3 : Haal gezonde boodschappen in huis als je minder wilt gaan snoepen

Het begint bij de boodschappen. Als je zoetigheid in huis haalt, gaat het op. Het klinkt heel simpel en dat is het eigenlijk ook. Zorg ervoor dat je een goede voorraad van gezonde maaltijden en tussendoortjes in je (koel)kast hebt liggen zodat je niet mis grijpt. Haal ongezonde snacks niet of anders zo min mogelijk in huis. Gezond eten kan ook lekker zijn. Probeer te ontdekken wat jou lekker smaakt en wat je praktisch vindt om klaar te maken en mee te nemen.

Tip 4 : Drink voldoende water

Drink genoeg. Je lichaam haalt honger en dorst makkelijk door elkaar. Drink eerst een glas water wanneer je trek krijgt. Je lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Het is dan ook belangrijk dat je dit dagelijks aanvult. Lees er meer over in onze blog.

Tip 5 : Zoek afleiding als je minder wilt gaan snoepen

Ben je de hele tijd in je gedachte bezig wat je allemaal uit de voorraadkast kunt gaan eten? Zoek dan afleiding. Bewegen helpt heel goed als je minder wilt gaan snoepen. Ga erop uit, doe andere energieën op. Maak een wandeling, ga fietsen of sporten, laat je hond uit of bel een vriendin. Als je je gedachten maar even opzij kunt zetten.

Tip 6 : Ontzeg jezelf niets

Ontzeg jezelf niets. Als je iets niet mag eten van jezelf, wordt het vaak spontaan nóg lekkerder. Het schijnt zelfs averechts te werken als je van jezelf niets meer snoepen/snacken. Dus af en toe minder ongezonds moet zeker kunnen, maar wel met mate. Ken je de 80/20 regel? Kies voor 80% gezonde voeding en 20% minder gezonde voeding. Maak hierin bewuste keuzes. 

Tip 7 : Zet gezonde snacks in het zicht

Zet in plaats van een snoepjespot of koekjestrommel een fruitschaal op tafel of op je aanrechtblad. Zo pak je eerder iets gezonds als je trek krijgt.

Tip 8 : Eetdagboek

Je zou een eetdagboek kunnen bijhouden. Vaak komt het snaaien namelijk ergens vandaan, het is een symptoom (reactie) van een bepaald probleem. Zodra je weet wat jouw valkuilen zijn, kun je dat lastige moment aan gezond gedrag koppelen. Heb jij jouw valkuilen ontdekt? Pik dan een belangrijke eruit en bedenk een concreet gezond alternatief waar je mee aan de slag gaat. Ga bijvoorbeeld wandelen op zo’n zwak moment, of besteed tijd en aandacht aan je hobby’s, kinderen, vrienden of familie. Doe iets wat je leuk vindt, zodat je erna naast die voldoening ook trots ervaart. Die afleiding kan je echt helpen bij het maken van verstandige keuzes. 

Zodra deze nieuwe gewoonte is ingesleten, ben je klaar voor het volgende ‘valkuilmoment’. Je hoeft namelijk echt niet alles tegelijk te doen, dat is niet haalbaar. Zoek een manier die voor jou goed vol te houden is. Perfectie bestaat niet. Je kunt echt niet 100% gezond eten, dag in dag uit, jaar in jaar uit. Laat die perfectie dus maar mooi overwaaien 😉 En loopt het even anders dan je je had voorgenomen? Probeer dan te achterhalen waardoor het kwam en bedenk dan meteen een oplossing voor als je weer in zo’n situatie komt. 

Tip 9 : Blijf positief

Geef jezelf de tijd om gewoonten te doorbreken. Focus je op wat wel goed gaat, op wat je al wel gelukt is in plaats jezelf naar beneden te halen. Stel jezelf de juiste vragen en focus je altijd op de mogelijkheden in plaats van excuses of beperkingen

 

* Where focus goes, energy flows *

Wacht ...

Er is meer van dit

De perfecte squat

De perfecte squat Squatten, ofwel hurken in lekker ouderwets Nederlands. De Aziaten hurken de hele dag door, en de Fransen beperken zich alleen nog tot

Lees verder »

Sporten met wearables

Sporten met wearables Sporten met wearables; de voor- en nadelen In een tijd waarin we alles willen meten en weten, worden wearables in de sportwereld

Lees verder »